Μεσογειακός στρόβιλος με χαρακτηριστικά τροπικού κυκλώνα στην Ελλάδα

Νοτιοδυτικά της Σικελίας σχηματίστηκε την Παρασκευή 7/11/2014 ένας στρόβιλος μέσης κλίμακας με ορισμένα χαρακτηριστικά τροπικού κυκλώνα, όπως για παράδειγμα είναι η σπειροειδής διάταξη των νεφών γύρω από μια μικρή καθαρή περιοχή, το μάτι (βλέπε χάρτη και δορυφορική εικόνα).
 
Στη δημιουργία αυτών των στροβίλων σημαντικό ρόλο παίζει η αισθητή θερμότητα που μεταφέρεται από τη ζεστή θάλασσα προς την ατμόσφαιρα και τα τεράστια ποσά λανθάνουσας θερμότητας που απελευθερώνονται με τις διαδικασίες της κατακόρυφης μεταφοράς. Αυτοί οι όχι και τόσο συνηθισμένοι μεσογειακοί στρόβιλοι συνοδεύονται από καταιγίδες και ισχυρούς κυκλωνικούς ανέμους, αλλά τα φαινόμενα αυτά σε καμιά περίπτωση δεν έχουν την ένταση των αντίστοιχων φαινομένων που συνοδεύουν τους τροπικούς κυκλώνες.
 


 

Οι μεσογειακοί στρόβιλοι μέσης κλίμακας με χαρακτηριστικά τροπικών κυκλώνων συνήθως δημιουργούνται στην κεντρική περιοχή των μεγάλης κλίμακας υφέσεων που βρίσκονται στο στάδιο της σύσφιξης. Στο αρχικό στάδιο της δημιουργίας τους φαίνεται να παίζει ρόλο και η τοπογραφία της περιοχής. Μετά την ανάπτυξή τους, οι στρόβιλοι αυτοί κατά κανόνα ανεξαρτητοποιούνται από τις μητέρες-υφέσεις κινούμενοι με σχετικά μικρή ταχύτητα πάνω από τα ζεστά νερά της Μεσογείου ώσπου να διαλυθούν.
 

 
Ο  στρόβιλος που περιγράψαμε αναμένεται να κινηθεί πολύ αργά ανατολικά για να φθάσει πολύ εξασθενημένος νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου το πρωί της Κυριακής (9/11). Διευκρινίζεται ότι οι τοπικές βροχές και οι καταιγίδες, που εκδηλώνονται  ήδη στη χώρα και κατά τόπους θα συνεχιστούν και τις επόμενες 24 με 36 ώρες, οφείλονται σε θερμοδυναμικά αίτια που συνδέονται με τη μεγαλύτερης κλίμακας ατμοσφαιρική διαταραχή που θα περάσει πάνω από την περιοχή μας.
 
Το άρθρο ειναι του Δημήτρη Ζιακόπουλου